Evaluation of the antimicrobial efficacy of a PHMB on Salmonella spp strains

Authors

  • Adriano Guimarães Parreira Universidade Federal de São João Del-Rei
  • Claudio Marcio Cardoso Rocha Universidade Federal de São João Del-Rei
  • Eduardo Jose Azevedo Correa Universidade Federal de São João Del-Rei

DOI:

https://doi.org/10.6008/CBPC2674-645X.2021.001.0002

Keywords:

Pig meat, Salmonella spp, PHMB

Abstract

Brazil has played a prominent role in the world market as an important food producer, demonstrating significant potential for production and export of food of animal origin, among them pork. Pork is the most important source of animal protein in the world, producing 100 million tones. Brazil is the fourth largest producer and exporter of pork in the world with 3% of production and 11% of world exports, behind only China, the European Union and the United States. Pork meat, like other meats, presents high water activity, associated with its complex chemical composition (water 75%, proteins 19%, carbohydrates 1.2%, soluble nitrogen compounds 1.6%, inorganic compounds 0.6% and vitamins) being susceptible to the proliferation of microorganisms, both deteriorating and pathogenic. Thus, products of animal origin have a variety of microorganisms present naturally or acquired during slaughter. Some can multiply in the flesh causing deterioration and reduced shelf life. Others pose a danger to the health of consumers because they are causes of poisoning, infectious or toxic-infectious diseases . Studies have revealed the presence of pathogens such as Salmonella spp, Escherichia coli, Yersinia enterocolytica, Campylobacter jejuni and Listeria monocytogenes in pork and pork products. The diseases caused by the consumption of food contaminated by Salmonella spp are generally known as salmonellosis, a disease of higher incidence caused by the consumption of salmonella-infected foods. Polyhexamethylene biguanide hydrochloride, popularly known as PHMB, is a cationic, water-soluble, non-toxic, non-toxic polymeric antibacterial agent for living multicellular systems and has been widely used in a variety of food industries around the world to inhibit microbial growth. In Brazil, there are few studies related to the application or disinfecting efficacy of that compound in pig carcasses of slaughter systems. Based on these considerations, the present project proposed the evaluation of the antimicrobial efficacy of a PHMB on Salmonella spp found in pig carcasses from farms of region.

 

Author Biographies

Adriano Guimarães Parreira, Universidade Federal de São João Del-Rei

Bacharel e Licenciado em Ciências Biológicas, Mestre e Doutor em Microbiologia pela Universidade Federal de Viçosa (CAPES conceito 6), Pos-doc do Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular da UFMG. Atualmente, é professor da UEMG Unidade Divinópolis MG, ministrando aulas nos Cursos de Fisioterapia, Ciências Biológicas e Enfermagem além de técnico da UFSJ Campus CCO. Desenvolve pesquisas voltadas a síntese de AgNPs por rotas de síntese verde, novas formulações de antimicrobianos baseadas em Niobio e Grafeno, e técnicas inovadoras no tratamento microbiológico da água. Orienta discentes de graduação em projetos de extensão na UEMG e UFSJ, em temas diversos como imunização, queimadas urbanas, febre maculosa.

Claudio Marcio Cardoso Rocha, Universidade Federal de São João Del-Rei

Possui graduação em Administração pela Faculdade de Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis - Divinópolis (2000). Atualmente é supervisor - DCA Distribuidora Circuito das Águas Nippon Chemical . Tem experiência na área de efluentes industriais e indústrias alimentícias

Eduardo Jose Azevedo Correa, Universidade Federal de São João Del-Rei

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Minas Gerais (2001) e mestrado em Biologia Vegetal pela Universidade Federal de Minas Gerais (2004). . Tem experiência na área de Botânica, com ênfase em Botânica aplicada, atuou durante o mestrado nos seguintes temas: caatinga, fungos micorrizicos, decomposição e ciclagem de nutrientes em florestas manejadas. Foi professor de Botanica na Faculdade de Para de Minas (FAPAM). Exerceu o cargo de Gerente de Unidade de Conservaçao e a Gerência de Biodiversidade e Pesca junto ao Instituto Estadual de Florestas-MG, regional Centro Oeste. Atualmente é professor e pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais ligado ao Instituto Tecnico de Agropecuária e Cooperativismo em Pitangui.

Published

2022-03-08